Termékek Menü

A játék rejtélyei

Mindenki tudja, hogy a gyerekek játszanak. Ezzel még az is tisztában van, akinek nincs saját gyermeke vagy épp a tágabb családjában sem akad kiskorú. Azzal is nagyjából tisztában vagyunk, hogy a játszási igény egész életünkön át megmarad, csak van aki megéli és van aki nem. De azon ritkán gondolkodunk el, hogy valójában mi is a játék, miért csináljuk, meg kell-e tanulnunk játszani és hogy pszichológiailag (vagy más területeken) mit tesz hozzá az életünkhöz.
 

A játékpedagógiai definíció szerint a játék olyan szabadon, korlátozások nélkül végzett tevékenység, amelynek során a gyermek tükrözi illetve újraéli az őt körülvevő valóságot, úgy, hogy közben képes azt alakítani. A definíció szerint végzett játék azért rendkívül fontos egy gyermek számára, mert alapvetően az ő életére az a jellemző, hogy a sorsát nem ő alakítja, a döntési lehetőségeinek a száma véges.

A gyermekpszichológusok szerint a gyermekben levő feszültségek egyik legnagyobb forrása a kiszolgáltatottság, hiszen mint individuális lény harcolna ezek ellen, ugyanakkor tudatában van annak, hogy az életben maradása az őt körülvevő felnőttektől, ezen belül is főleg a szüleitől, nagyszüleitől függ.

A játék megenyhítve és felpuhítva tartalmazza a valóságot, ebben a maga teremtette kis világban ő is vállalhat felelősségeket, hozhat egyéni döntéseket. Természetesen a játék mindig a korának megfelelő kell hogy legyen, hiszen tettei következményeivel való szembesülés ott indul, hogy ha a kockát rosszul teszi a torony tetejére, akkor az egész ledől, és szülői segítséggel akár odáig is elvezethet, hogy a játékbabákat, mint a gyermekeit, apró anyukaként gondozhatja.

Persze nagyon fontos, hogy a játék ne csapjon át kötelességbe. Ha visszatérünk kicsit a kezdetben taglalt definícióhoz, kiegészíthetjük a következőkkel: A játék elemei a gyermek által szabadon választottak, a tevékenységhez nem kapcsolódik semmilyen külső, elérendő cél, a gyermek azt magáért a cselekvés élvezetéért végzi és a tevékenység lekötve a figyelmét, valóban örömet okoz számára.

A játék tevékenységén keresztül a gyermek nem csak a körülötte levő világot érti és ismeri meg, hanem saját magát is. Megtapasztalja saját lehetőségeit és határait, megismeri a vele játszót, majd később a tágabb emberi közeget és a társadalmat is. Szépen lassan elsajátítja a felelősség és az erkölcs fogalmát is.

Legközelebb azt vizsgáljuk meg, hogy az egyes korcsoportok milyen játékokat játszanak és a játékok egyes típusai mit nyújthatnak számukra!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog