Termékek Menü

Mi fán terem a bullying és mikor kell tartanunk tőle?

A mostani szülők gyermekkorában még kiközösítésnek hívták ezt a jelenséget, amelytől gyermekként is rettegtünk már. Ma gyakran használjuk az angol szakszót a kortársaktól jövő zaklatás, bántalmazás, megfélemlítés, terrorizálás számtalan formájának átfogó megjelölésére. Változott-e valami az elmúlt évtizedekben vagy csak többet foglalkozunk a gyermekeinket érintő kérdésekkel és mindentől meg akarjuk óvni őket?

 

Pont 30 éves múltra tekint vissza nyugaton ennek a viselkedésformának a kutatása, amely a korcsoportok fejlődésének egyik jellemzője (vagyis természetes dolog) is lehet, a másik oldalról viszont olyan mély lelki sebeket okozhat, hogy a célpontul választott gyermek egész életére kihathat. Nem ritka manapság, hogy a bullying eredményeként a gyermek iskoláról iskolára vándorol, eredményei leromlanak, majd korai időpontban megszakítja a képzését is. A zaklatás legszélsőségesebb megnyilvánulásai azok az öngyilkosságok és öngyilkossági kísérletek, amelyeket kisiskolások és tinédzser korúak követnek el, mert nem bírják a kortársaik által rájuk kifejtett lelki nyomást.

Hazánkban sajnos se adatgyűjtés nem folyik a témában, se kutatás, és a valós életben felmerülő esetekkel kapcsolatban sem nagyon van bevett protokoll. A gyermekneveléssel kapcsolatos fórumokon, magazinokban és tudásbázisokban tájékozódhatunk a megelőzés és kezelés lehetőségeiről, és érdemes az otthon biztonságában felkészíteni a gyermekeinket arra, hogy hogyan kezeljenek egy ilyen élményt, illetve milyen esetekben szükséges a felnőttekhez fordulniuk.

Bullyingnek vagy mobbingnak azt nevezzük, ha a gyermek közösségben az egyik tag vagy csoport rendszeresen és hosszú időn keresztül bántalmaz szóban vagy fizikailag más(oka)t. Az általános jellemző az, hogy valamilyen szempontból felsőbbrendű gyermekek teszik ezt (erősebbek, idősebbek, nagyobbak, bizonyos szempontból képzettebbek, szebbnek, menőbbnek kikiáltottak stb.), náluk gyengébb tulajdonságokkal megáldott társaikkal szemben.

A bullying felismerésének nehézsége nem csak abban rejlik, hogy a bántalmazott gyermeket meg is szégyenítik és emiatt nem szívesen beszél a vele történt dolgokról, hanem abban is, hogy nehéz megállapítani (illetve a gyermek és a szülő egyedi érzékenysége dönti el), hogy hol a határ a hétköznapi csúfolódás és a valóban kártékony bántalmazás között.

Folytatjuk!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog